ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ / DIY VANILLA EXTRACT
13.10.15
(scroll down for English)
Μπορεί να ακουστεί τρελό ... αλλά δεν νομίζεται ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα;
Οι ρυθμοί τις μέρες κοντά στα Χριστούγεννα ανεβαίνουν οπότε είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι από νωρίς διότι κάποια πράγματα απαιτούν χρόνο. Όπως το σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας που ετοιμάζω κάθε χρόνο, τόσο για το σπίτι μας όσο και για τους φίλους και συγγενείς. Η συνταγή είναι πολύ απλή το μόνο που απαιτεί είναι ένα αρκετά σκοτεινό ντουλάπι και ο χρόνος θα κάνει την δουλειά του.
Μπορεί να ακουστεί τρελό ... αλλά δεν νομίζεται ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα;
Οι ρυθμοί τις μέρες κοντά στα Χριστούγεννα ανεβαίνουν οπότε είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι από νωρίς διότι κάποια πράγματα απαιτούν χρόνο. Όπως το σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας που ετοιμάζω κάθε χρόνο, τόσο για το σπίτι μας όσο και για τους φίλους και συγγενείς. Η συνταγή είναι πολύ απλή το μόνο που απαιτεί είναι ένα αρκετά σκοτεινό ντουλάπι και ο χρόνος θα κάνει την δουλειά του.
ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Περίπου 250 γρ.Προετοιμασία: 5 λεπτά - Αναμονή: 2 μήνες (τουλάχιστον)
ΥΛΙΚΑ
5 βανίλιες (μπαστουνάκια)
1 φλ. βότκα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τις βανίλιες κατά μήκος, σταματώντας περίπου 2 εκ. πριν την άκρη της. Βάζουμε τις βανίλιες σε ένα μπουκαλάκι με καπάκι και ρίχνουμε την βότκα. Κλείνουμε και κουνάμε. Αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι για τουλάχιστον 2 μήνες πριν το χρησιμοποιήσουμε. Μια φορά την εβδομάδα ανακινούμε το μπουκαλάκι.
Σε περίπου 2 μήνες το εκχύλισμα θα είναι έτοιμο για χρήση, αλλά όσο περισσότερο μένει τόσο ωριμάζει, καθώς η μυρωδιά του αλκοολ θα εξατμίζεται και το άρωμα της βανίλιας θα δυναμώνει. Μπορούμε να συμπληρώνουμε βότκα όσο το χρησιμοποιούμε για να ανανεώνεται. Κάθε 6 μήνες είναι προτιμότερο να ανανεώνουμε την βανίλια για να διατηρείται το άρωμα του εκχυλίσματος.
Σημ.
Μπορούμε εκτός από βότκα να χρησιμοποιήσουμε και άλλο είδος αλκοολ όπως κονιάκ, ουίσκι ή ρούμι.
It may sounds crazy ... but don't you think is about time to start getting ready for Christmas?
Life around Christmastime gets busy so for our sanity is good to be prepared because some things take time. Such as the homemade vanilla extract that I'm making each year for our pantry and friends and family. It's a simple recipe and the only thing that requires is a dark cupboard and time will do the job.
Life around Christmastime gets busy so for our sanity is good to be prepared because some things take time. Such as the homemade vanilla extract that I'm making each year for our pantry and friends and family. It's a simple recipe and the only thing that requires is a dark cupboard and time will do the job.
DIY VANILLA EXTRACT
Makes about 250 gr.
Preparation: 5 minutes - Waiting: 2 months
INGREDIENTS
5 vanilla beans
1 cup vodka
DIRECTIONS
Split vanilla beans lengthwise with a knife, stopping about 2 cm. from one end. Place beans in an jar with a lid and pour vodka over to nearly the top of the jar, (95% full). Seal jar, shake and set in a corner of your pantry out of direct sunlight, where jar will stay for two months. Once a week, shake the jar for about 10 seconds.
In about 2 months the extract is ready for use, but the longer is better as the extract will continue to mature. As time elapses, the alcohol will fade and the flavor of vanilla will develop and strengthen. As vanilla extract is used, top off brewing jar with more vodka to allow the vanilla-making cycle to continue. Every six months, replace the vanilla beans so they continue to produce flavorful extract.
Just a note
Besides vodka, you can use rum, bourbon, or brandy.
0 σχόλια