ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙΣ / GREEK NEW YEAR'S CAKE (VASILOPITA) WITH CRANBERRIES
25.12.15
(scroll down for English)
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Ψήσιμο: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. κονιάκ
200 γρ. κράνμπερις, αποξηραμένα
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο
πρωτοχρονιάτικο φλουρί
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σημ.
Εάν χρησιμοποιήσετε νόμισμα για φλουρί, φροντίστε να το πλύνετε καλά και να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο.
Υπάρχουν πολλά είδη βασιλόπιτας ανά την Ελλάδα, τόσο γλυκες όσο και αλμυρες. Οι γλυκές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τσουρέκι και κέικ, οι αλμυρές έχουν την μορφή πίτας. Εμείς έχουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση στην βασιλόπιτα - κέικ.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙΣ
6-8 άτομαΠροετοιμασία: 15 λεπτά - Ψήσιμο: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. κονιάκ
200 γρ. κράνμπερις, αποξηραμένα
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο
πρωτοχρονιάτικο φλουρί
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι με αποσπώμενο στεφάνι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κράνμπερις με 1 κ.σ. από το αλεύρι.
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το αλεύρι, τον χυμό και το κονιάκ και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Στο τέλος, προσθέτουμε τα κράνμπερις, το φλουρί και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά.
Μόλις η βασιλόπιτα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Στην συνέχεια, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σημ.
Εάν χρησιμοποιήσετε νόμισμα για φλουρί, φροντίστε να το πλύνετε καλά και να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο.
Vasilopita is a traditional Greek New Year's Cake served at midnight on New Year’s Eve to celebrate the life of Saint Basil. It contains a hidden coin which gives good luck to the receiver. On New Year's Day families cut the Vasilopita to bless the house and bring good luck for the new year. A piece of cake is sliced for each member of the family and any guests present at the time. The one who receives the coin is considered to be especially blessed and lucky for the entire year!
Vasilopita is made of a variety of doughs, depending on the region and almost every family has it’s own recipe. The most popular Vasilopita recipes are either made with tsoureki dough or cake. In some regions Vasilopita is made like a meat or chicken pie.
Vasilopita is made of a variety of doughs, depending on the region and almost every family has it’s own recipe. The most popular Vasilopita recipes are either made with tsoureki dough or cake. In some regions Vasilopita is made like a meat or chicken pie.
GREEK NEW YEAR'S CAKE (VASILOPITA) WITH CRANBERRIES
6-8 servings
Preparation: 15 minutes - Baking: 1 hour
INGREDIENTS
500 gr. self raising flour
250 gr. butter
300 gr. sugar
3 eggs
zest of 1 orange
150 ml fresh orange juice
100 gr. cognac or brandy
200 gr. dried cranberries
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp clove powder
New Year's lucky coin
powdered sugar for sprinkling
DIRECTIONS
Preheat oven to 180oC. Grease and lightly flour a baking pan with removable rim. In a bowl mix the cranberries with 1 tbsp of flour.
In the mixer bowl beat sugar and butter until fluffy. Pour one by one the eggs and continue beating for 3 minutes. Add flour, juice and brandy and stir lightly. Add the spices and zest and stir to combine. At the end, add cranberries and the lucky coin. Pour the mixture into the pan and bake for about 50-60 minutes.
Once the cake is ready, remove from the oven and let it set for 5 minutes. Then, turn it upside down onto a platter and sprinkle with powdered sugar.
Just a note
Before using the lucky coin, wash it really good and wrap it with aluminum foil.
Preparation: 15 minutes - Baking: 1 hour
INGREDIENTS
500 gr. self raising flour
250 gr. butter
300 gr. sugar
3 eggs
zest of 1 orange
150 ml fresh orange juice
100 gr. cognac or brandy
200 gr. dried cranberries
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp clove powder
New Year's lucky coin
powdered sugar for sprinkling
DIRECTIONS
Preheat oven to 180oC. Grease and lightly flour a baking pan with removable rim. In a bowl mix the cranberries with 1 tbsp of flour.
In the mixer bowl beat sugar and butter until fluffy. Pour one by one the eggs and continue beating for 3 minutes. Add flour, juice and brandy and stir lightly. Add the spices and zest and stir to combine. At the end, add cranberries and the lucky coin. Pour the mixture into the pan and bake for about 50-60 minutes.
Once the cake is ready, remove from the oven and let it set for 5 minutes. Then, turn it upside down onto a platter and sprinkle with powdered sugar.
Just a note
Before using the lucky coin, wash it really good and wrap it with aluminum foil.
0 σχόλια