ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ / MELOMAKARONA (GREEK TRADITIONAL CHRISTMAS HONEY SWEETS)

10.12.15

Ioanna's Notebook - Melonomakarona (Greek Traditional Christmas Honey Sweets)
(scroll down for English)

Τέτοιες ημέρες όσο και να θέλω να διατηρήσω το σπίτι καθαρό, παντού θα βρίσκω είτε ζάχαρη άχνη είτε ψίχουλα από καρύδια. Ο λόγος; Ίχνη από τις βραδινές επιδρομές. Διότι η κουζίνα απέχει λίιιιιιγο παραπάνω από τον καναπέ από ότι η τραπέζι με τις χριστουγεννιάτικες πιατέλες. Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τραπέζι γεμάτο με χριστουγεννιάτικα γλυκά;
Μετά τις συνταγές για Κουραμπιέδες και Δίπλες, ορίστε και η συνταγή για μελομακάρονα.

Εκτυπώστε την συνταγή

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

περίπου 4 κιλά
Προετοιμασία: 1,5 ώρες - Ψήσιμο: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο
1200 γρ. αλεύρι
30 γρ. άχνη
1/4 κ.γλ. σόδα
1/4 κ.γλ. κανέλα ή και περισσότερο
1/6 κ.γλ.γαρύφαλλο
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
καρύδια χοντροκομμένα

Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι για το μέλωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από το σημείο βρασμού) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω, δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει η ζύμη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν.
Βάζουμε σε μια πιατέλα λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Σημ.
Ανακατεύουμε τα υλικά πάρα πολυ απαλά, διότι διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα.
Every year this time around, even though I put my hardest effords to maintain the house clean and tidy, every single morning I'm finding powdered sugar and chopped nut trails. The reason? Well... night sugar cravings! Kitchen is way too far from the couch than the dinning table with the christmas platters. Besides, who can resist to all these platters loaded with Christmas treats. 
After the Kourambiedes and Diples recipes, here is another traditional for you, Melomakarona.

Print the recipe

MELOMAKARONA

Makes about 4 kilos
Preparation: 1,5 hours - Baking: 30 minutes

INGREDIENTS
400 gr. orange juice
530 gr. vegetable oil
1200 gr. all purpose flour
30 gr. powdered sugar
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp cinnamon
1/6 tsp cloves
50 gr. melted butter
zest of 1 orange
coarsely chopped walnuts

For the syrup
500 gr. water
700 gr. white sugar
1 orange cut in halves
2 cinnamon sticks
100 gr. honey

DIRECTIONS
We make the syrup first, so as to have time to cool. In a saucepan, put water, sugar, orange and cinnamon sticks. Put on the stove, let it boil for 1 minute (counting from the boiling point) and remove from the heat. Pour honey to the syrup and let it aside to cool.
In a deep bowl put all the liquid ingredients and the butter. Add the powdered sugar and all the spices. Mix gently by hand and add the flour. Continue gently stirring by hand from the center out, try not to mix too long or your dough will end up tough. Shape into small oval shapes and place on a baking sheet.
Bake in preheated oven at 180oC for about 30 minutes until dark golden. Dip them into cold syrup, straight from the oven. With a spoon turn them for 1 minute, remove and let them in a cooling rack to drain.
On a platter, pour some honey and chopped walnuts. Place melomakarona in a row and sprikle with honey and walnuts. Repeat for all your treats. 

Just a note
It is crucial to mix all the ingredients gently, because otherwise they will discard the oil during baking. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr