ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΛΟΥΡΙ / NEW YEAR'S CHICKEN PIE WITH LUCKY COIN
30.12.15
(scroll down for English)
Σε πολλά μέρη της Ελλάδος η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έχει την μορφή αλμυρής πίτας. Εμείς βέβαια μπορεί να προτιμάμε αυτήν σε μορφή κέικ (μπορείτε να βρείτε την συνταγή εδώ) αλλά ποτέ δεν λέμε όχι σε ένα κομμάτι πρωτοχρονιάτικης κοτόπιτας.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδος η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έχει την μορφή αλμυρής πίτας. Εμείς βέβαια μπορεί να προτιμάμε αυτήν σε μορφή κέικ (μπορείτε να βρείτε την συνταγή εδώ) αλλά ποτέ δεν λέμε όχι σε ένα κομμάτι πρωτοχρονιάτικης κοτόπιτας.
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ
8-10 ΆτομαΠροετοιμασια: 1,5 ώρα - Ψήσιμο: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά κρεμμύδια
1 κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 1½-2 κιλά)
2 φύλλα δάφνης
πιπέρι χοντροκομμένο
αλάτι
1/2 φλιτζ. ρύζι
2 αβγά
2 φλιτζ. φέτα, λιωμένη με πιρούνι
1 πακέτο σφολιάτα
μαλακωμένο βούτυρο ανακατεμένο με ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χαράσουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε βραστό νερό να ζεματιστούν για περίπου 5 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια, μαζί με τη δάφνη και μπόλικο χοντροτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει την κότα και μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κρέας να πέφτει από τα κόκκαλα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό.
Σουρώνουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια, πετάμε τη δάφνη και μετράμε το ζουμί, το οποίο δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 1 φλιτζάνι. Αν είναι περισσότερο, το βράζουμε να ελαττωθεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Λιώνουμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ και ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο κρατώντας μόνο το κρέας και κόβοντάς στο σε μακρόστενα κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε τον πολτό των κρεμμυδιών με τον ζωμό, προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε και βάζουμε να πάρει βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με τα κομμάτια του κοτόπουλου. Προσθέτουμε τα αβγά και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτα. Αλείφουμε το με το μείγμα ελαιόλαδο-βούτυρο και απλώνουμε την γέμιση. Προσθέτουμε το φλουρί και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Χαράσουμε την επιφάνεια της πίτας με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά στους 200οC. Στην συνέχεια κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 170οC και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την πίτα να "σταθεί" για περίπου 15 λεπτά, πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
Σημ.
1. Η πίτα αυτή είναι ακόμη νοστιμότερη εάν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο κοτόπουλο ή κότα.
2. Μπορούμε αντί για σφολιάτα, να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας ή χωριάτικο φύλλο για πίτες. Σε αυτή την περίπτωση, θα "στρώσουμε" τα μισά φύλλα κάτω και τα μισά πάνω, φροντίζοντας να τα αλείψουμε ένα-ένα με το μείγμα βούτυρο-ελαιόλαδο.
In Greece, there is a variety of New Year's Pies. In some places, it is like a savory pie with meat or chicken. Although our family is a great fan of cake like New Year's Pie (you can find the recipe here), we can't resist a slice of a delicious New Year's Chicken Pie.
NEW YEAR'S CHICKEN PIE
8-10 ServingsPreparation: 1.5 hours - Cooking: 1 hour
INGREDIENTS
2 kg onions
1 whole chicken (about 1½-2 pounds)
2 bay leaves
coarsely ground pepper
salt
1/2 cup rice
2 eggs, beaten
2 cups feta cheese, mashed with a fork
2 sheets puff pastry
softened butter mixed with olive oil
DIRECTIONS
With a sharp knife, stab onions and put them in boiling water for about 5 minutes. Remove, strain, peel and cut them into thick slices. In a large pot, place chicken, onions, bay leaves and plenty of grounded black pepper. Add enough water to cover the chicken and boil. Then skim the foams and reduce heat. Simmer for about 1 hour or until the meat falls off the bones. If necessary, add some more water.
Strain the chicken and onions, throw away the bay leaves and measure the broth, which should not be more than 1 cup. If it is more, boil to reduce. Preheat the oven to 200oC. Melt onions in blender and carefully boned chicken keeping only the meat. Cut meat into sticks.
In a saucepan, mix the onion pulp with the broth, add rice, salt and bring them to boil. Remove from heat and mix with the chicken. Add eggs and feta cheese and mix well.
Butter a baking pan and lay a sheet of puff pastry. Brush it with the oil-butter mixture and spread evenly the filling. Add the lucky coin and cover with the second sheet of puff pastry. Carve the surface of the pie into pieces with a sharp knife and bake for 10 minutes at 200oC. Then, lower the temperature to 170oC and bake for another 45 minutes, until golden brown. Remove from the heat and let the pie "stand" for about 15 minutes before cutting into pieces.
Just a note
We can use phyllo crust (1 package) instead of puff pastry. In that case, we lay half the sheets on the bottom of the pan brushing each one with the butter-oil mixture and the remaining on the top, also brushing each one with the mixture.
0 σχόλια