ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΕΝΟΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

26.12.18

Τα απομεινάρια ενός γιορτινού τραπεζιού: Ένας εύχρηστος οδηγός για να εκμεταλλευτείτε δημιουργικά τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού | Ioanna's Notebook


Τα φετινά Χριστούγεννα ανήκουν πια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και σήμερα είμαι σίγουρη ότι είναι και για εσάς μια από εκείνες τις ημέρες που έχει περισσέψει αρκετό φαγητό και δεν χρειάζεται να προβληματιστείτε για το τι θα μαγειρέψετε.
Έτσι λοιπόν τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της σημερινής ημέρας. Βάλτε καφέ ή ότι άλλο προτιμάτε, και ελάτε να μιλήσουμε για το Plan B του γιορτινού τραπεζιού και τι μπορούμε να δημιουργήσουμε από όλο αυτό το φαγητό που περίσσεψε.

ΚΡΕΑΣ

* Ό,τι κρέας και αν έχει απομείνει στο ταψί (γαλοπούλα, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί), μπορεί να ξαναμπεί σε μια σούπα, σε μια τάρτα, μια πίτα ή ακόμα και σε ένα μαγειρευτό με σάλτσα.

* Το λίπος, τα κομματάκια και τα κόκκαλα από το καθάρισμα του κρέατος είναι πρώτης τάξεως υλικό για να φτιάξεις νόστιμο ζωμό για μια σούπα ή το επόμενό σου φαγητό.

* Ετοιμάστε μερικά σάντουιτς, ειδικά αν δουλεύετε αυτές τις ημέρες είναι ότι πρέπει. Κόψτε το κρέας σε κομματάκια, προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας και καταναλώστε το κρύο ή ζεστό.

* Άλλη μια έξυπνη ιδέα είναι η σαλάτα με κρέας. Για τα λευκά κρέατα, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι η σίγουρη επιλογή ενώ για το χοιρινό ή το μοσχάρι προτιμήστε μαρούλι με φρέσκα κρεμμυδάκια και σως γιαουρτιού για να την νοστιμίσετε.

ΠΑΤΑΤΕΣ

Σίγουρα το πιο διάσημο συνοδευτικό σε όλα τα εορταστικά τραπέζια. Όμως αυτό το μπολ που δεν φαγώθηκε, έχει μείνει εκεί στον πάγκο της κουζίνας παραπονεμένο, καθώς κανείς δεν προτιμά τις κρύες πατάτες. Ας δούμε λοιπόν πως θα το μεταμορφώσουμε:

*Ετοιμάζουμε πουρέ με την γνωστή διαδικασία. Για έξτρα νοστιμιά, προσθέστε λίγη σάλτσα από το κρέας.

* Μια άλλη έξυπνη ιδέα είναι να ετοιμάσουμε πατατοκροκέτες. Λιώνουμε τις πατάτες καλά με ένα πιρούνι, πλάθουμε μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα και τριμμένο τυρί και μπαχαρικά ενώ αν θέλουμε έξτρα τραγανές τις πατατοκροκέτες μας, προσθέτουμε μπύρα στο αλεύρι και φτιάχνουμε έναν γρήγορο χυλό.

ΨΩΜΙ

Κάτι που ο φούρνος της γειτονιάς θα είναι κλειστός αρκετές ημέρες, κάτι που με τόσα φαγητά κανείς δεν τρώει ψωμί στο γιορτινό τραπέζι, το σίγουρο είναι ότι όσο καλούς υπολογισμούς και αν κάνετε, θα σας περισσέψει αρκετό.

* Φτιάχνουμε κρουτόν, χρησιμοποιώντας την συνταγή που σου έχω δώσει στο Ioanna’s Notebook.

* Φρυγανίζουμε τις ήδη κομμένες φέτες και ετοιμάζουμε μπρουσκέτες για την επόμενη ημέρα χρησιμοποιώντας και τα τυριά και αλλαντικά που ενδεχομένως να έχουν περισσέψει.

* Το βάζουμε σε σακουλάκι και το κρατάμε στην κατάψυξη για τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια μας.


ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ & ΤΥΡΙΑ

* Τα κομμένα αλλαντικά και τυριά που περίσσεψαν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας ζυμαρικά φούρνου. Βράζουμε ζυμαρικά, τα ανακατέβουμε με μπόλικα τυριά και αλλαντικά, περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

* Φτιάχνουμε ομελέτα για το πρωινό της επόμενης ημέρας. Απλά τα ψιλοκόβουμε και τα αναμειγνύουμε με μείγμα των αυγών για ένα πεντανόστιμο και δυναμωτικό πρωινό.


Μην ξεχνάτε ότι στην κουζίνα τίποτα δεν πάει χαμένο και η ανακύκλωση του φαγητού είναι το απόλυτο αξίωμα των ημερών, διότι εκτός δημιουργικό είναι και οικονομικό!


Τα απομεινάρια ενός γιορτινού τραπεζιού: Ένας εύχρηστος οδηγός για να εκμεταλλευτείτε δημιουργικά τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού | Ioanna's Notebook


You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr