ΖΕΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ - GLÜHWEIN

20.12.18

Ζεστό κρασί με μπαχαρικά, ή mulled wine ή Glühwein γεμάτο αρώματα υπόσχεται να μας ζεστάνει και να φέρει τα Χριστούγεννα στο ποτήρι μας | Ioanna's Notebook


Η παράδοση θέλει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, να μοιράζομαι μαζί σας μια συνταγή για γιορτινό ποτό. Έτσι λοιπόν μετά τη συνταγή για λικέρ μανταρίνι και λικέρ ρόδι που σας έχω ήδη δώσει - και είμαι σίγουρη ότι έχετε ήδη φτιάξει - φέτος σκέφτηκα να φτιάξουμε παρέα και να απολαύσουμε Ζεστό Κρασί με Μπαχαρικά, το γνωστό Glühwein.

Το Glühwein είναι ένα παραδοσιακό ποτό, πολύ δημοφιλές στις γερμανόφωνες χώρες, το οποίο σερβίρετε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ουσιαστικά, είναι η χειμωνιάτικη εκδοχή της Σαγκρία. Ενδεχομένως να το έχεις προσέξει και εσύ στα ράφια μεγάλων super market αλλά εγώ σήμερα θα σου δώσω τη συνταγή για να το φτιάξεις μόνη σου. Γιατί και πιο οικονομική είναι και ως γνωστό ότι φτιάχνει κανείς μόνος του είναι - τις περισσότερες φορές - καλύτερο από το έτοιμο. Επιπλέον το θεωρώ ως μια πολύ καλή πρόταση ποτού για γιορτινά πάρτι και συγκεντρώσεις, δεδομένου ότι μπορείς να το ετοιμάσεις από νωρίς και να το διατηρήσεις ζεστό, πάνω στο μάτι της κουζίνας σου.

ΖΕΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ - GLÜHWEIN

Περίπου 1.5 λίτρα
Προετοιμασία: 20 λεπτά 

ΥΛΙΚΑ
2 μπουκάλια κόκκινο κρασί (2 x 750 ml)*
½ φλ. μέλι (ή 1 φλ. ζάχαρη)
6 γαρύφαλλα (καρφάκια)
3 αστεροειδής γλυκάνισοι
3-4 ξυλάκια κανέλας
1 φύλλο δάφνης
1 μοσχοκάρυδο (ολόκληρο)
2 πορτοκάλια, κομμένα σε φέτες
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
100 ml κονιάκ
ξυλάκια κανέλας & φέτες πορτοκαλιού για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το μέλι, τις φέτες πορτοκαλιού, λεμονιού και όλα τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τόσο κρασί, όσο να καλύψει τα υλικά μας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά (από το σημείο βρασμού) ανακατεύοντας τακτικά για να διαλυθεί το μέλι (ή η ζάχαρη).

2. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την ένταση και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Μόλις το μείγμα μας ζεσταθεί και αρχίσει να βγάζει τα αρώματά του είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

3. Σερβίρουμε το ζεστό κρασί σε χαμηλά ποτήρια, γαρνίροντάς το με ½ φέτα πορτοκάλι και 1 ξυλάκι κανέλας. Εναλλακτικά εάν το ετοιμάσουμε για πάρτι μπορούμε να το σερβίρουμε σε κανάτα ώστε να εξυπηρετούνται οι καλεσμένοι μόνοι τους.

Στην υγειά σας!

Σημ.
1. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ακριβό κρασί. Ακόμα και με τα πολύ οικονομικά μπορούμε να έχουμε υπέροχο ζεστό κρασί. Επιλέξτε κάποιο ημίγλυκο κόκκινο, Cabernet Sauvignon, ή Merlot. 
2. Μπορούμε να το διατηρήσουμε ζεστό, μέσα στην κατσαρόλα, πάνω στο μάτι για πολλές ώρες. Επιπλέον μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο και να το ξαναζεστάνουμε την επόμενη ημέρα. 


Ζεστό κρασί με μπαχαρικά, ή mulled wine ή Glühwein γεμάτο αρώματα υπόσχεται να μας ζεστάνει και να φέρει τα Χριστούγεννα στο ποτήρι μας | Ioanna's Notebook


You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr