ΠΑΤΑΤΕΣ DAUPHINOIS / GRATIN DAUPHINOIS
2.12.15
(scroll down for English)
Preparation: 20 minutes - Cooking: 1 hour
INGREDIENTS
1kg potatoes
300 ml milk
200 ml double cream
1 garlic clove, halved
2 sprigs of fresh thyme
1 onion, chopped (optional)
pinch of freshly grated nutmeg
50 gr parmesan, grated
DIRECTIONS
Στα πλαίσια της υπόσχεσης που έδωσα στον εαυτό μου ότι φέτος τις Γιορτές θα είμαι όσο το δυνατόν χαλαρή και δεν θα αγχωθώ, έχω ήδη αρχίσει να σκέφτομαι τα γιορτινά φαγητά και οι πατάτες dauphinois είναι ένα από αυτά. Ουσιαστικά πρόκειται για πατάτες ογκρατέν. Ιδανικό συνοδευτικό για το εορταστικό σας τραπέζι που σίγουρα θα αρέσει σε όλους.
ΠΑΤΑΤΕΣ DAUPHINOIS
6 άτομα
Προετοιμασία: 20 λεπτά - Μαγείρεμα: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
300 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
μοσχοκάρυδο
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC. Λαδώνουμε καλά ένα αντικολλητικό σκεύος. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες (περίπου 3mm). Απλώνουμε τις φέτες σε χαρτί κουζίνας και τις ταμπονάρουμε. Φροντίζουμε να τις κρατήσουμε καλυμμένες όσο προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι και το κρεμμύδι. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το γάλα να αρχίσει να βράζει (θα αρχίζει να βγάζει φουσκάλες γύρω από το κατσαρολάκι). Αποσύρουμε από την φωτιά και μεταφέρουμε το "γάλα" σε ένα γυάλινο μπολ. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και το διατηρούμε ζεστό.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ και απλώνουμε τις μισές φέτες πατάτας σε στρώσεις έτσι ώστε η μια να καλύπτει ελαφρώς την άλλη, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι κάθε στρώσει. Φροντίστε να κρατήσετε τις πιο "όμορφες" πατάτες για τις πάνω στρώσεις.
Ρίχνουμε το μισό "γάλα" πάνω από τις πατάτες και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες φέτες, φροντίζοντας να δείχνουν "τακτοποιημένες". Ρίχνουμε το υπόλοιπο "γάλα" και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να "σταθεί" περίπου 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
I've made a pact with myself, that this Holiday Season will be stress free and I'll try to relax. So I've already started to plan Holiday food and Gratin Dauphinois is one recipe that made the cut. Gratin Dauphinois, is an irresistable french creamy potato bake full of flavour. A perfect side dish for a festive dinner that definatelly everybody will enjoy.
6 servingsPreparation: 20 minutes - Cooking: 1 hour
INGREDIENTS
1kg potatoes
300 ml milk
200 ml double cream
1 garlic clove, halved
2 sprigs of fresh thyme
1 onion, chopped (optional)
pinch of freshly grated nutmeg
50 gr parmesan, grated
DIRECTIONS
Preheat the oven at 160oC. Grease a baking dish with butter. Peel and slice the potatoes to a width of 3mm. Lay the slices on a clean paper towel and pat dry. Keep them covered with the tea towel while you prepare the rest of the ingredients.
Pour the milk and cream into a saucepan. Add the garlic, thyme and onion. Slowly heat the milk and, just as it is about to reach boiling point and you see bubbles appearing around the edge of the pan, remove it from the heat. Strain the liquid into a large jug, sprinkle in the nutmeg and keep warm.
Layer half the potato slices in the dish, slightly overlapping the slices and sprinkling with a little salt and freshly ground pepper between each layer. You don't have to be too neat with the lower layers, but keep some of your best slices for later, so the top looks good.
Pour half the hot milk and cream over the potatoes, then finish off layering the rest of the potatoes (arranging them a bit more carefully this time). Pour over the rest of the hot milk and cream. Scatter the cheese over the top and bake for about one hour, until golden and tender.
Leave the dish to stand for about 5 minutes and serve.
0 σχόλια